joi, 1 martie 2018

Martisor, si Primavara !


           Primavara, cel putin calendaristic vorbind, a sosit.Desi afara zapada este si de 1m pe alocuri, si ca sa mai trec peste frustrarea data de faptul ca pe 1 februarie era cu adevarat primavara, iar azi nu, eu vreau sa va spun "La multi ani dragelor, si dragilor" pentru ca primavara este a tuturor.De altfel sunt destule zone in tara in care, in ciuda obisnuintei noastre ca barbatii sa dea martisoare femeilor, se procedeaza fix invers, barbatii  fiind "sarbatoriti" in prima zi de primavara. Data fiind minunata ocazie de astazi, m-am decis sa va fac atat voua,celor care ma cititi, cat si mie, un cadou. Ce cadou? Simplu. Am adunat laolalta din toate colturile internetului, traditii speciale si diferite de Martisor din tara noastra.

         Voi incepe,bineinteles cu o legenda. Sunt foarte multe legende care spun o poveste legata de aparitia si semnificatia snurului bicolor. De la versiunea in care Soarele care a coborat de pe cer in chipul unei fete frumoase si a fost tinuta prizoniera de catre un smeu pentru ca mai apoi pe 1 martie sa fie salvata de un print care a varsat sangele smeului pe zapada pana la  cea in care Primavara a iesit la marginea padurii si a gasit un ghiocel iesit din zapada si incercand sa il salveze de ger se raneste la deget si o picatura din sangele ei ajunge in zapada inghetata. Insa preferata me este cea care spune ca firul martisorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia, in timp ce urca turma la munte. Asemanator Ursitoarelor care torc firul vietii copilului la nastere, Dochia torcea firul anului primavara, la nasterea timpului calendaristic. De aceea, martisorul este numit de etnologul Ion Ghinoiu “funia zilelor, saptamanilor si lunilor anului, adunate intr-un snur bicolor”. De altfel, in vechime snurul nu era rosu si alb,ci era confectionat fin lana alba si neagra, obiceiul fiind legat de legenda Babei Dochia.

        Dupa cum spuneam mai sus exista obiceiul, mai ales in zona Moldovei, ca fetele sa ofere martisoare baietilor. In Muntenia si Dobrogea martisoarele se pun la mana sau gatul copiilor si se poarta 12 zile sau chiar intreaga luna martie, apoi se leaga de crengile unui pom fructifer, iar daca pomul are rod bun,atunci si copilul va avea un an bun. In Transilvania, insa, obiceiul spune ca martisorul se atarna la usi, ferestre sau chiar de coarnele vitelor.In anumite zone din Bucovina si Moldova fetele si femeile poarta la gat legat cu un snur o moneda din aur sau argint timp de 12 zile pe care mai apoi o folosesc ca sa cumpere o bucata de branza alba dulce, ca sa fie tot restul anului dulce si frumoasa. De altfel, martisorul are proprietati de talisman. Se presupune ca poarta noroc, apara de rau, previne boala si tine departe deochiul de cel care il poarta.

        De asemenea, in perioada 1-9 martie se aleg Babele. Babele reprezinta zilele in care Baba Dochia torcea si si-a scuturat cele 9 cojoace,unul cate unul in fiecare zi, inainte de a fi inghetata impreuna cu oile ei. Se spune ca asa cum va fi ziua Babei tale, asa iti va fi si tie anul. Baba ti-o poti alege fie ni functie de ziua nasterii, fie la intamplare.

       Am adunat informatii din foarte multe articole si legende stiute de mine deopotriva. As mai avut o gramada de lucruri de spus, insa acestea mi s-au parut cele mai importante si relevante.Pentru mine, atat Martisorul cat si Baba sunt printre putinele traditii pe care inca le pastrez asa cum le stiu din copilarie, si imi fac placere, la fel cum mi-a facut placere astazi sa aflu atat de multe despre aceste traditii. O primavara asemenea sufletului va doresc tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca nu vreau sa plec! | Vreau o tara buna!

Este pentru prima data când postez ceva ce nu e scris de mine,insa o fac. De ce? Pentru ca sunt om, sunt mama, sunt chirias. Pentru ca nu...